Παρουσίαση του βιβλίου «Στα άδυτα.. των δυτών» από το Νίκο Ταβουλάρη

Αθήνα,17 Μαρτίου, Πολυχώρος «Αίτιον»

parousiasi athina 3Κυρίες και Κύριοι,

σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στην αποψινή παρουσίαση του μυθιστορήματος της Έλενας Χουσνή «Στα άδυτα των δυτών». Η παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση μας τιμά ιδιαίτερα.

Ο μεγάλος μυθιστοριογράφος Μίλαν Κούντερα έχει πει ότι «ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη». Αν μου επιτρέπεται να παραφράσω τη ρήση του Τσέχου συγγραφέα, θα έλεγα ότι ο αγώνας ενός μυθιστοριογράφου είναι παρόμοιος με του ανθρώπου αφού αγωνίζεται να δημιουργήσει τόσο σημαντικές και ανεξίτηλες καταστάσεις, ώστε να υπερνικήσει την αμείλικτη εξουσία της λήθης, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να κατακτήσει τη μνήμη των αναγνωστών του και να καταστήσει, ει δυνατόν, αθάνατο το πνευματικό του παιδί. Είναι το αρχικό ζητούμενο, να παραμείνει ζωντανό στη μνήμη ένα μυθιστόρημα. Μελετώντας το βιβλία της Έλενας Χουσνή, μπορώ να ισχυριστώ με κάθε βεβαιότητα, ότι το έργο της θα μείνει έντονα αποτυπωμένο στη μνήμη των αναγνωστών, που θα έχουν την τύχη να το διαβάσουν. Στο μυθιστόρημα «Στα άδυτα των δυτών», η συγγραφέας έχει επιτύχει να καταγράψει με συναρπαστικό τρόπο τις σκέψεις της και ν` αναπτύξει τις θέσεις της, αναφορικά με τα τεκταινόμενα και τις ατομικές κοινωνικές, πολιτικές αλλά ακόμη και φιλοσοφικές προεκτάσεις, που έχουν οι πράξεις και οι ποικίλες δράσεις, ατόμων, ομάδων και γενικότερα η στάση και η αντιμετώπιση των πραγμάτων από τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Το βιβλίο της Έλενας Χουσνή δεν αναφέρεται στο παρελθόν. Η δράση των ηρώων του τοποθετείται στο σήμερα και με τη δυναμική, όσο και διορατική αντιμετώπιση των δρώμενων του έργου από τη συγγραφέα, τολμώ να πω ότι προδιαγράφουν την εξελικτική πορεία των πραγμάτων για το μέλλον Η συγγραφέας με το βιβλίο της μας δείχνει τον πολικό αστέρα, που είναι ανάγκη όλοι μας να ακολουθήσουμε, για να διαβούμε όλοι μας ως άτομα αλλά και ως κοινωνία γενικότερα τη δική μας Ιθάκη. Ακριβώς σε αυτό το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του μυθιστορήματος έγκειται και η λογοτεχνική του αξία. Στην ανάλυσή μου αναφέρομαι συχνά στις απόψεις του μεγάλου Μίλαν Κούντερα. Είναι ο κατ` εξοχήν εγκεφαλικός συγγραφέας, ο εκπρόσωπος της σχολής εκείνης, όπου το μυθιστόρημα λειτουργεί ως όχημα για να ανακαλύψει και να βιώσει ο άνθρωπος τις πνευματικές του αναζητήσεις. Δεν το επέλεξα να δανειστώ τις ρήσεις του Κούντερα τυχαία. Το έκανα γιατί το παρουσιαζόμενο βιβλίο είναι αυτής της σχολής και από μόνο του το γεγονός αυτό για εμένα αποτελεί εξ αρχής βραβείο καταξίωσής του.

parousiasi athina nikos tavoularis

Στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία το μυθιστόρημα είναι το κυρίαρχο είδος. Οι συνθήκες διαβίωσης του σημερινού αγχωτικού ανθρώπου, κυρίως εκείνου του εγκλωβισμένου στην αφύσικη κατάσταση τόσο από πλευράς χρόνου και χώρου, όσο και οικονομικών απαιτήσεων, λειτουργούν καταπιεστικά και αποδομούν κυρίως τη συναισθηματική ισορροπία και κατ` επέκταση εν πολλοίς και την διανοητική. Εδώ έρχεται η τέχνη να λειτουργήσει ως αντίδοτο και να δώσει διέξοδο και το δικαίωμα στ` όνειρο για τον αναγνώστη, ώστε αυτός να οδηγηθεί «δι` ελέου και φόβου» όπως ορίζει ο Αριστοτέλης, στην ψυχική και πνευματική κάθαρση. Ο άλλος μεγάλος φωστήρας της φιλοσοφίας, ο Πλάτων μας είπε ότι η ψυχή του ανθρώπου διακρίνεται σε τρία επίπεδα στο Επιθυμητικόν, όπου εντάσσονται τα κατώτερα πάθη του ανθρώπου, το Θυμοειδές όπου εδράζουν οι βουλητικές ενέργειες και το Λογιστικόν όπου εντάσσεται η διάνοια. Η σύγχρονη επιστήμη ήλθε να δικαιώσει τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο, ανακαλύπτοντας ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος χωρίζεται σε τρία βασικά τμήματα: Τον ερπετικό εγκέφαλο, όπου λειτουργούν αυτόματα τα ένστικτα, τον Παλαιοθηλαστικό ή μεσεγκέφαλο, όπου συναντάμε τα συναισθήματα και τον Νεοθηλαστικό εγκέφαλο ή Νεοφλοιό, όπου υπάρχουν οι ανώτερες πνευματικές λειτουργίες. Η θεμελιώδης προϋπόθεση για να λειτουργήσει στο μέγιστο δυνατόν η διάνοια του ανθρώπου, είναι να έχουν ικανοποιηθούν πρώτα οι ανάγκες των δύο άλλων τμημάτων του ανθρωπίνου εγκεφάλου ή της ψυχής κατά τον Πλάτωνα. Δηλαδή να έχουν καλυφθεί οι ενστικτώδεις και κυρίως οι συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου. Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, ο συναισθηματικός μας κόσμος καταπονείται και λειτουργεί εκτός των ορίων του μέτρου, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στη λογική μας να λειτουργήσει με νηφαλιότητα. Τούτο εκτός από τα οδυνηρά αποτελέσματα που προφανώς έχει τόσο για το άτομο όσο και για το κοινωνικό σύνολο, αναδεικνύει και την ανάγκη για μια τάση στη λογοτεχνία και κυρίως στο μυθιστόρημα, να λειτουργήσει ως συναισθηματικό αντίδοτο και να δώσει στον αναγνώστη συναισθηματική διέξοδο. Αυτός είναι και ο κυρίαρχος λόγος, εκτός των εμπορικών και άλλων, που εδώ και αρκετά χρόνια, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων εμφανίζονται μυθιστορήματα κυρίως συναισθηματικού αν όχι ενστικτώδους περιεχομένου. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους είναι οι ίδιοι λογοτέχνες και κατανοούν απόλυτα αυτά που λέγω, αλά και εσείς φίλοι μου οι συνειδητοποιημένοι αναγνώστες είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε πολύ καλά. Ελάχιστοι είναι οι συγγραφείς που έχουν το λογοτεχνικό αλλά και το ψυχικό ανάστημα, να δημιουργήσουν έργα που να απευθύνονται κυρίως στη διάνοια του σύγχρονου ανθρώπου, όχι να κηρύττουν αλά να ανακαλύπτουν τις αλήθειες που ο κάθε άνθρωπος εμπεριέχει. Φυσικά είναι λίγοι και οι εκδοτικοί οίκοι που εκδίδουν τέτοια βιβλία Οι περισσότεροι, και κυρίως, δυστυχώς, οι μεγαλύτεροι εκδίδουν βιβλία που παρασάγγας απέχουν από την προσέγγιση και αφύπνιση της διάνοιάς μας.

Παρατηρείται, λοιπόν, το φαινόμενο να εγκλωβιζόμαστε όλοι μας, συγγραφείς και αναγνώστες σε ένα φαύλο κύκλο πνευματικής αποδόμησης, που φυσικά έχει αντίκτυπο και στην διαμόρφωση κίβδηλων και κατώτερων κοινωνικών στερεοτύπων με ολέθρια τόσο βραχυπρόθεσμα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την κοινωνία μας. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους που δεν είναι της παρούσης ν` αναπτύξω, οφείλω εξ αρχής να συγχαρώ τόσο τη συγγραφέα, Έλενα Χουσνή, για το δημιούργημά της, όσο και τον εκδοτικό οίκο «ΔΙΑΥΛΟ», για την έκδοση ενός βιβλίου, που απευθύνεται κυρίως στη διάνοια του αναγνώστη. Ασφαλώς απαιτείται ικανότητα συγγραφής ενός τέτοιου βιβλίου, που σίγουρα τη διαθέτει η συγγραφέας αλλά και βούληση από τον εκδοτικό οίκο για την έκδοσή του.

Αγαπητοί φίλοι, όπως ήδη θα έχετε αντιληφθεί από την αρχή της εισήγησής μου, το παρουσιαζόμενο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα υψηλών απαιτήσεων, είναι ένα λογοτεχνικό έργο με την κυριολεξία του όρου, όπου ο απαιτητικός αναγνώστης θα ταξιδέψει μαζί του και χωρίς να χάσει καθόλου το αίσθημα της τέρψης, παράλληλα θα βιώσει την ψυχική ικανοποίηση και την πνευματική ευδαιμονία. Στις σελίδες του συναντάμε και τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού μυθιστορήματος: τη σύνθεση, την αριστοτεχνική ανάπτυξη των χαρακτήρων, τη δράση, τους επιτυχημένους διαλόγους και φυσικά καταστάσεις σύγκρουσης.

parousiasi athina 6

«Στα άδυτα των δυτών». Ένας τίτλος που μας οδηγεί κατ` ευθείαν στον προβληματισμό και μας προϊδεάζει για το ύφος, εκείνου που θα ανακαλύψουμε στις σελίδες του βιβλίου, που ακολουθούν, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουμε κι εμείς δύτες και θα ακολουθήσουμε τη συγγραφέα στην κατάδυσή της μέχρι τα άδυτα των ηρώων της. Το μυθιστόρημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοινωνικό ή ακόμη πολιτικό ή και φιλοσοφικό ξεχωριστά αλλά και όλα αυτά μαζί. Ο Μίλαν Κούντερα στο βιβλίο του «Η τέχνη του Μυθιστορήματος» πρεσβεύει ότι είναι δυνατόν μέσα σε ένα μυθιστόρημα να ενταχθούν ολόκληρα δοκίμια, προκειμένου ο συγγραφέας να εκφράσει εκείνο που θέλει. Η Έλενα Χουσνή δεν έχει εντάξει ξεχωριστά δοκίμια αλλά με το δικό της τρόπο έχει κατορθώσει να αναπτύξει τις σκέψεις της δομημένα και τεκμηριωμένα, μέσα από τους χαρακτήρες και τους διαλόγους του έργου, χωρίς ωστόσο να πλατειάσει και να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη από τη δράση και την πλοκή των γεγονότων και 2 των ποικίλων καταστάσεων. Αυτό είναι το ζητούμενο για κάθε συγγραφέα, αλλά απαιτείται λογοτεχνική ικανότητα, που σίγουρα η συγγραφέας τη διαθέτει.

Το όνομα της Έλενας Χουσνή το άκουσα για πρώτη φορά όταν ως πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» παρευρισκόμουν στις βραβεύσεις της, στους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς της Ένωσής μας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι συνεχίζει την πορεία της στη λογοτεχνία και μέσα από τις εκδόσεις πλέον των έργων της. Η λογοτεχνία μας έχει ανάγκη από πραγματικούς λογοτέχνες με ταλέντο, γνώστες της τεχνικής του λόγου, με πνευματικό και ηθικό υπόβαθρο και κυρίως με θάρρος, να πουν εκείνα που σχεδόν όλοι τα υποψιάζονται αλλά ελάχιστοι έχουν τη βούληση να τα πουν. Η υποκρισία, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, είναι το καρκίνωμα της εποχής μας και συγγραφείς που έρχονται να το πολεμήσουν, αξίζουν σίγουρα την εκτίμηση και τον σεβασμό μας.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο, ως φυσικό προϊόν είναι καλαίσθητο, κλασσικού σχήματος βιβλίο και αποτελείται από 296 σελίδες. Κατά τη γνώμη μου έχει το ιδανικό μέγεθος και τούτο για τους εξής λόγους:

1) Δεν κουράζει τον αναγνώστη και με συμπυκνωμένη ρέουσα γραφή λέγει αυτά που θέλει να πει χωρίς πλατειασμούς και παλινδρομήσεις.

2) Είναι εύχρηστο και μπορεί να διαβαστεί σε κάθε χώρο.

3) Φυσικά η τιμή πώλησής του είναι ανάλογη του μεγέθους. Η γνώμη μου είναι ότι οι σημαντικοί συγγραφείς μειώνουν τη χρηματική τιμή των βιβλίων, επειδή αυξάνουν την λογοτεχνική τους αξία και με λίγα λόγια μπορούν να λένε πολλά. Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε η χρηματική αξία των βιβλίων να διαμορφώνεται ανάλογα με την πνευματική αξία του έργου και όχι με το μέγεθος του βιβλίου, αλλά δυστυχώς εμπορικοί λόγοι έχουν επιβάλλει το αντίθετο.

Η ιστορία του μυθιστορήματος αφορά την σύγχρονη πραγματικότητα. Μιλάει για πράγματα και καταστάσεις που μας αφορούν όλους. Για το λόγο αυτό η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, συναρπαστική τολμώ να πω. Ο αναγνώστης νιώθει ότι παρακολουθεί τρισδιάστατη ταινία και όλα διαδραματίζονται δίπλα του, είναι και αυτός μέρος των καταστάσεων και των γεγονότων. Φυσικά ετούτο το εγχείρημα της συγγραφέως είναι ένα τόλμημα, που την εκθέτει στον κίνδυνο να της προσαφθεί ο χαρακτηρισμός της συνωμοσιολόγου και στο βάθος ελλοχεύει ο κίνδυνος της γραφικότητας... όμως η Έλενα Χουσνή με την ικανότητά της όχι μόνο έχει αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά έχει κατορθώσει να τεκμηριώσει τις θέσεις της τόσο εμπεριστατωμένα, που ακόμη και εκείνοι που διαφωνούν με αυτές, δεν μπορούν παρά να υποκλιθούν στην πνευματική και λογοτεχνική της αρτιότητα.

parousiasi athina 7

Προσπαθώντας να χαρακτηρίσω το είδος του μυθιστορήματος της Έλενας Χουσνή, ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα αρκετά και τούτο γιατί το πόνημα της συγγραφέως έχει σίγουρα τα χαρακτηριστικά ενός άριστου, όπως προείπα, μυθιστορηματικού λόγου αλλά ταυτόχρονα και εκείνα μιας σε βάθος και εμπεριστατωμένης δημοσιογραφικής έρευνας. Η πολιτική αλλά και η φιλοσοφική διάσταση του έργου είναι επίσης σε υψηλότατα επίπεδα. Η ικανότητά του να αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την πλοκή και τη δράση είναι επίσης υψηλότατη. Θα ήθελα να το χαρακτηρίσω φιλοσοφικό μυθιστορηματικό δοκίμιο, όμως δεν μου το επιτρέπουν τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά στοιχεία του. Τελικά μπορώ να πω ότι είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με όλες τις ιδιότητες που προανέφερα. Δηλαδή είναι ένα μυθιστόρημα με όλες εκείνες τις προδιαγραφές που αναζητούμε στα άριστα έργα του είδους! Ο άνθρωπος είναι ο πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα «Στα άδυτα των δυτών».

Ο άνθρωπος είναι εκείνος που προβληματίζεται, αγωνίζεται, διαμορφώνει και διαμορφώνεται, αίρεται πάνω από προκαταλήψεις και στερεότυπα και τελικά διαμορφώνει τον κόσμο του. Σε ένα σημείο του έργου μας λέγει η συγγραφέας: «Τα όρια είναι πεπερασμένα σύνορα για πεπερασμένους ανθρώπους. Για ανθρώπους φασόν». Δεν αποδέχεται τα κακέκτυπα του σύγχρονου αφυδατωμένου πνευματικά και ηθικά ανθρώπινου ομοιώματος, που αναπαράγεται από το πνευματικό, πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο κατά συρροήν. Θέλει τον άνθρωπο που δεν έχει όρια, που γίνεται «Η τρελή ροδιά που μάχεται τη συννεφιά του κόσμου», όπως μας λέει ο Ελύτης.

Αγαπητοί φίλοι, ομολογώ ότι με κόπο δεν ενέδωσα στον πειρασμό να σας παραθέσω ολόκληρα αποσπάσματα από το υπέροχο αυτό βιβλίο και να αποδυθώ σε μια εκτενέστερη ανάλυση όλων των νοημάτων που εν αφθονία υπάρχουν στο κείμενο. Ο περιορισμένος χρόνος μιας παρουσίασης δε μου το επιτρέπει. Θα έχετε βέβαια την ευκαιρία να πάρετε μια πρώτη γεύση από τα αποσπάσματα που θα αποδώσει η αγαπητή φίλη και εκλεκτή δημοσιογράφος κυρία Μαρία Χατζηνικολάου, όμως ασφαλώς όταν θα συνταξιδέψετε με τη συγγραφέα στον υπέροχο κόσμο του έργου της, είμαι βέβαιος ότι θα έχετε αποκομίσει τα αισθητικά, συναισθηματικά και κυρίως διανοητικά οφέλη που κι εγώ απεκόμισα.

Στο παρόν μυθιστόρημα ο άνθρωπος, στα πρόσωπα των ηρώων του έργου είναι εκείνος που γίνεται και «χαλαστής και κτίστης» κατά τον Παλαμά, είναι εκείνος που διαμορφώνει και διαμορφώνεται. Ξεκινάει μάλλον ταπεινός, καθημερινός, όπως όλοι εμείς και καθώς εμπλέκεται μέσα στην δίνη των καταστάσεων αίρεται πάνω από τα γήινα, τα χωμάτινα, πόδια του και γίνεται από ταπεινός σκούληκας, κατακτητής του ουρανού!. Η μετάλλαξη ή μάλλον η ανακάλυψη του πραγματικού του εαυτού, γίνεται την ώρα εκείνη που θα αναγκαστεί να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να επιλέξει τη θυσία ή την υποταγή, προκειμένου να είναι ελεύθερος. Η ώρα μηδέν έρχεται πάντοτε και είναι αμείλικτη! Την ώρα εκείνη πρέπει ν` αποφασίσει ο κάθε ένας αν θα θυσιάσει εκείνο που το επιθυμητικό του, του υπαγορεύει ή θα ακολουθήσει την επιταγή του πνεύματός του. Μέσα από τη δράση των ηρώων του μυθιστορήματος της Έλενας Χουσνή θα συναντήσουμε εκείνον τον εαυτό μας, που θα μας ζητήσει να αποφασίσουμε, τη δική μας ώρα μηδέν, αν θα θυσιάσουμε τα μικρά και ταπεινά για τα μεγάλα και υψηλά, θα κυριαρχήσουμε στο χωροχρόνο μας ή θα υποταχθούμε στις καταστάσεις, αν θα γίνουμε πραγματικά πνευματικά όντα «Άνω θρώσκωντα» ή θα παραμείνουμε έρποντες σκούληκες στο χώμα και δεν θα αντικρύσουμε ποτέ τ` ασύνορα σύνορα του απείρου.

Είναι χαρακτηριστικό ψυχολογικό σύμπλεγμα τόσο των μεμονωμένων ατόμων, όσο κυρίως των κοινωνικών μαζών, σε περιόδους δυσκολιών να αποστασιοποιούνται από τα δρώμενα αποποιούμενοι την όποια μορφή ευθύνης και κυρίως με το να απαξιώνουν τους πάντες. Απαιτείται μεγάλη ψυχική ισορροπία και πνευματική ωριμότητα, ώστε να μπορεί κάποιος να διακρίνει τα πράγματα όχι ως κρινόμενος αλά ως κριτής του εαυτού του, δηλαδή να έχει πλήρη αυτογνωσία. Το «Γνώθι σ` αυτόν», η πεμπτουσία της ανθρώπινης ολοκλήρωσης. Ασφαλώς κανείς δεν το έχει σε απόλυτο βαθμό, ίσως κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι τολμούν να κοιτάξουν εντός τους από την πλευρά του άτεγκτου δικαστή, είναι πολύ επώδυνο και γι` αυτό μεγάλο και πολύτιμο. Η Έλενα Χουσνή μας προτρέπει σε τούτο. Δεν μηδενίζει ανθρώπους, ιδιότητες, ζωές, καταστάσεις, δεν κραυγάζει αφρόνως. Αποδίδει τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν, δεν καθιστά όλους τους ανθρώπους συλλήβδην ένοχους. Η συγγραφέας μας προτρέπει να προσπαθήσουμε ώστε μέσα από την αυτογνωσία να κατακτήσουμε την ατομική, την κοινωνική και εν τέλει την πνευματική μας αυτοπραγμάτωση.

Κάποια στιγμή, όπως όλες οι ιστορίες και ετούτη του παρόντος βιβλίου τελειώνει και ο αναγνώστης ανάλογα με το είδος των εμπειριών που έχει βιώσει παρέα με τους ήρωες του βιβλίου, αισθάνεται μικρό ή μεγάλο βαθμό ψυχικής και πνευματικής ικανοποίησης. Τελειώνοντας το ταξίδι σας με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και συνομιλώντας διαρκώς με τη συγγραφέα, σας βεβαιώνω ότι θα βιώσετε το μεταίσθημα μιας εξαίσιας ψυχοπνευματικής κατάστασης. Είναι από τα βιβλία που ξαναδιαβάζονται και ολόκληρα αλά και τμηματικά και γι` αυτό ακριβώς είναι ένα έργο υψηλών προδιαγραφών.

Περαίνοντας την τοποθέτησή μου, θα μου επιτρέψετε να δανειστώ και πάλι τα λόγια του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα, Μίλαν Κούντερα: «Τα μεγάλα μυθιστορήματα είναι πάντα λίγο πιο έξυπνα από τους συγγραφείς τους». Δεν γνωρίζω αν το μυθιστόρημα «Στα άδυτα των δυτών» της Έλενας Χουσνή είναι πιο έξυπνο από τη συγγραφέα ή είναι μεγάλο. Αυτό θα το αποδείξει, όπως πάντα ο χρόνος, όμως είμαι βέβαιος ότι η συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό έργο, τέτοιο που στην εποχή μας σπανίζει. Για το λόγο αυτό της απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια και φυσικά της εύχομαι να μας χαρίσει και άλλα ανάλογα έργα της.

ΝΙΚΟΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ

Ποιητής, Πεζογράφος, Δοκιμιογράφος.

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ)

 

Elena Housni

Επικοινωνία

Email: info [@] housni.gr

ekdoseis kyfanta