Βιβλιοκριτική Γιάννη Πανούση για το βιβλίο "Χρυσή Εκδίκηση"

“Πάντοτε πίστευα πως μέσα σ’ένα έγκλημα κρύβεται ένα άλλο,ένας γνωστός φόνος μπορεί να συγ-καλύπτει πολλούς επιμέρους άγνωστους θανάτους.

Σπάνια τ’ανθρώπινα πάθη είναι μονοδιάστατα.

Πολιτικό έγκλημα,έγκλημα μίσους,κρατικό έγκλημα.

Σαν τις ρώσικες μπάμπουσκες ο κάθε ένοχος καταχωνιάζει το μυστικό του μέσα στα μυστικά των άλλων[ένοχων ή και αθώων] ή και μέσα σε σκοτεινές ιστορικές περιόδους,με συνέπεια συχνά να χάνεται –στο χρόνο και στην πολυπλοκότητα- ο μίτος της αλήθειας,το δίκηο και το άδικο,το ηθικό και το ανήθικο.

Το ίδιο ισχύει-τηρουμένων των αναλογιών-με την Έλενα Χουσνή και τα μυθιστορήματά της.Μία σεμνή παιδαγωγός,με ποιητική φλέβα[ίσως και πολιτικό ταλέντο]δεν άφηνε να βγεί στο φως η εγκληματολογική συγγραφική δημιουργική της φαντασία.

Τώρα όμως με το νέο ‘ποιητικο-πολιτικό’ της βιβλίο απελευθερώθηκε από τους πολλούς εαυτούς της και μας χάρισε ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής,έμπνευσης,σεφερικών ευαισθησιών και σαιξπηρικών παθών εκδίκησης,διαφθοράς της εξουσίας κι εντέλει προβληματισμού για τη σχετικότητα του Καλού και του Κακού[ ή καλύτερα των καλών και των κακών ανθρώπων]”.

Γιάννης Πανούσης

Elena Housni

Επικοινωνία

Email: info [@] housni.gr

ekdoseis kyfanta